+36307436955 | hello@rugandroll.hu

RugBlog

Híres szőnyegek és a történetük

Rug&Roll
Rug&Roll
Híres szőnyegek és a történetük

Kalandozzunk egy kicsit a híres vagy éppen jelentőségteljes szőnyegek világában és nézzük meg közelebbről, hogy mi is a történetük vagy éppen miért beszélünk róluk. 

Elsőként vizsgáljuk meg miért is lett a vörös szőnyeg olyan előkelő és miért csak kiemelt jelentősségű személyek lépkedhetnek rajta?

A vörös szőnyeg mára már a magas presztízsű rendezvények tipikus kelléke. A jelenleg már fogalomként is használatos kifejezés onnan ered, hogy VIP-vendégek fogadásakor a hagyomány szerint valóban vörös színű szőnyeget terítettek le, amelyen a kiemelt figyelmet érdemlő vendég végigvonult. A kifejezést mára már képletesen is használják a mindennapokban. 

A vörös szőnyeg eredete természetesen hova máshova, mint a színész világhoz köthető, ugyanis Sid Grauman volt az, aki 1922-ben megnyitotta az egyiptomi színházat Los Angelesben és ő volt, aki elsőként filmpremiert tartott és a filmcsillagokat a vörös szőnyegeket forgatta.

Tőle indult el ez az ünnepélyes hagyomány, amely máig sem változott a bemutatók és díjátadók, sőt a politikai eseményeken sem. 

A szőnyegek mesés története keletre navigál minket.Kezdjük azzal, hogy Aladdin nem elsőként volt a mesevilág különleges szőnyeget birtokló hőse. A varázslatos képességekkel bíró kárpit Az Ezeregyéjszaka meséi c. könyvben jelent meg először, ahol Husain herceg az Indiai Szultán legidősebb fia bisnagari utazása során vásárolt egy speciális szőnyeget, és számára egyfajta teleportként szolgált, arra ülve és jelet adva pillanatok alatt ott teremhetett, ahol csak kívánta. 

Ezt követően is több mondában feltűntek a varázsszőnyegek, mint például Salamon király varázsszőnyege, ami zöld selyemből és arany szövetből készült, és hossza, valamint szélessége egyaránt 97 méter volt. Emellett említhetnénk még az orosz mondavilág híres természetfeletti lényét, Baba Yagát is, aki Rettegett Ivánt szállította úticéljaihoz mágikus szőnyegén.

  1. Erzsébet királynő lábai immáron 65 éve koptatják a Buckingham-palota 775 szobájában, 19 dísztermében, 52 hálószobájában, 92 dolgozószobájában, 78 fürdőszobájában található szőnyegpadlót. Viszont egy különleges és kiválasztási módszerrel válogatja meg II. Erzsébet a királyi takarítókat. A brit királyi család személyzetéért felelős Tracey Waterman elárulta ugyanis, hogy szigorú tesztnek vetik alá a királyi személyzetbe jelentkezőket. Általában egy döglött legyet rejt el abban a szobában, ahol a felvételi elbeszélgetés zajlik. Ezzel méri le, hogy a jelentkezők mennyire figyelnek a részletekre.

„Van különbség aközött, hogy valaki egy ötcsillagos szállodában vagy a királyi palotában dolgozik. Figyelni kell a legapróbb részletekre is. Az egyik kedvelt tesztem ez, a döglött léggyel. Észre kell vegyék, még ha a kandallónál vagy éppen a szőnyegen van is. Tízből egy felvételiző van, aki lehajol, hogy felvegye. Ebből tudom, hogy ő tökéletes lesz a feladatra” – mondta Waterman.

A híres szőnyegekkel bízzunk benne picit elrepítettünk titeket egy mesés világba, akárcsak Aladdin. Legyen hát saját történetetek a Rug & Roll egyedi szőnyegeivel