+36307436955 | hello@rugandroll.hu

RugBlog

Mitől Vintage, a Vintage?

Rug&Roll
Rug&Roll
2021.01.05 20:02
Mitől Vintage, a Vintage?

Manapság mind a lakberendezésben, mind pedig a divatiparban trendi kifejezésként használják a vintage kifejezést, melyet meghallva minden egy otthonos, romantikus hangulat tárul képzeletbeli szemünk elé. De mit is jelent pontosan a vintage és hogyan jelenik ez meg a Rug&Roll szőnyegeken?

A vintage vagy más néven vintázs elsőként a borok világában és a fotózás során jelent meg. Mivel a szó alap jelentése a szüret, így a borokkal könnyedén össze is tudjuk kapcsolni, de vajon mi köze volt a fotózáshoz? A kapcsolódás igen egyszerű, hiszen a fotó történelemben vintázs kópiának („vintage copy”/”vintage print”) nevezték el az első kópiát, azaz a fotózás eredményét magát. Ha még ennél is sarkosabban és pontosabban szeretnénk meghatározni, akkor ez a meghatározás jelezte a negatívról készült másolatot, mely a felvétellel pontosan egy időben készült el és a fotóművész kézi szignóval vagy pecséttel hitelesítette azt.

Ennyit a történelemről. Térjünk át a lakberendezés és a bútorok területére. A vintage irányzata idővel egy teljes életstílussá alakult át, mely magában foglalja az élettér kialakítását és a felhasznált anyagok jellemzőit egyaránt.

A stílus jellemzői is igen divatosak mai szemmel, hiszen a régi, akár funkcióját vesztett bútorok és használati tárgyak újrafelhasználását tartja elsődlegesen szemelőtt, így a fenntartható fejlődés egyik enteriőr nagykövete is lehet ez a stílus. A funkcióját vesztett darabok, nem cél szerinti és rendeltetésszerű használatát kreatív megoldásokkal teszik a mai napig is értékessé és egyedivé a vintázs alkotók.

Mivel anyaghasználata változatos, így a szőnyegek gyártása során is előszeretettel alkalmazzák ezt a tervezők. A romantikus vintage a természetes anyagokat részesíti előnyben, míg modernebb változata már kombinálja a régit a kortárs elemekkel. Az újonnan készülő vintage szőnyegek gyártása egy különleges ága az iparnak. Ekkor a szőnyegek textúráját változtatják meg, régiesítik azokat, általában mechanikus úton, koptatással és egyéb különleges technikákkal. 

A Rug & Roll vintage szőnyegei a stílusnak megfelelően szintén klasszikus, patinás, nosztalgikus, “békebeli” hangulatot idéznek, így remek választás lehet egy letisztult és modern lakásban. A részletgazdag, finoman megmunkált minták jellemzik továbbá ezen szőnyegeinket, melyek leginkább púder és cukorka színekben pompáznak, de elérhetők webshopunkban a fekete-fehér összeállítások is.