+36307436955 | hello@rugandroll.hu

RugBlog

Vörös szőnyeg titkok 1. - A cannes-i filmfesztivál

Rug&Roll
Rug&Roll
Vörös szőnyeg titkok 1. - A cannes-i filmfesztivál
A híres szőnyegekről és köztük a vörös szőnyegről már előző cikkeink egyikében írtunk. Most viszont egy méltán híres vörös szőnyeg titkaiba szeretnénk titeket beavatni, egy kis érdekességként. 

Fókuszban tehát a cannes-i filmfesztivál és ami a háttérben van. 

Az 1947-es évtől kezdődően minden év májusában megrendezésre kerül a Francia Riviéra szívében, Cannes-ban a világ legismertebb és legnagyobb presztízs értékkel bíró filmfesztiválja. A fesztivál fődíjáért, az Arany Pálmáért versenyző filmek vetítésének legfőbb helyszíneként szolgáló Fesztivál- és Kongresszusi Palota a Croisette körútra ilyentájt az egész világ figyelme irányul. Nem csupán a magával ragadó környezet miatt, hanem a vörös szőnyegen felvonuló sztárparádé miatt is. Ezen a nemes esemény azért is közelebb áll a szívünkhöz, mert a amerikai társesményével, az Oscar-gálával szemben igazán nagy figyelmet fordítanak a szervezők környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási előírásokra és szabályokra. 

Az ilyen nagyszabású filmfesztiválok lebonyolítása bizony számtalan kötelező kellékkel jár, mint például a dekorációk, italos palackok, és mindezek megfelelő elhelyezéséhez szükséges eszközök és természetesen az elengedhetetlen vörös szőnyegek. Cannes-ban a vendégek fogadására 83 piros szőnyeg tekercs szükséges, melyek 26 ezer négyzetméter területet fednek be. A 60 méter hosszú vörös szőnyegeket naponta háromszor cserélik, hogy a sztárok megtegyék rajtuk azt a bizonyos 24 lépést.

A fenntartható fejlődés egyfajta irányelve a rendezvénynek, mely keretében az előbbiekben írt szőnyeg mennyiséget - több tonna használat szőnyeget - Carros városában dolgoznak fel.  iránti igényes megközelítés is kiemelt jellemzője a rendezvénynek. Az arra specializálódott egységben elsődlegesen felaprítják azokat, majd polipropilén granulátummá alakítják át, melyet később az autó- és építőipar tud újrahasznosítani. Így például elkészülhetnek belőle a feldolgozást követően útjelző táblák vagy ipari csomagolóanyagok. Azaz, amin előtte sztárok hagyták láblenyomatukat, az később a hétköznapi emberek számára hasznos eszközök formájában hasznosulnak a mindennapokban.

A vörös szőnyeg feldolgozásán és újrahasznosításán túl számos egyéb formában is megjelenik a környezettudatos szemlélet a cannes-i fesztiválon:

  • A szelektív hulladékgyűjtők elhelyezése mellett arra is figyelnek a szervezők, hogy azok megtelését követően egyből elszállítsák azokat és újat tegyenek a helyére.
  • Ennek köszönhetően a fesztivál során keletkezett fém-, műanyag-, és alumíniumhulladékok szintén újrahasznosításra kerülnek egytől-egyig.
  • A kiállítókat és a szervezőket a rendezvény során végig ösztönzik arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljenek.
  • Az vendéglátásból visszamaradt biohulladékot szintén külön gyűjtik, hogy biogáz előállítására továbbítsák. 

A Rug&Roll vörös szőnyegei pedig ITT elérhetők.