+36307436955 | hello@rugandroll.hu

RugBlog

Így készülnek kedvenc Rug&Roll szőnyegeid

Rug&Roll
Rug&Roll
2021.11.10 07:37
Így készülnek kedvenc Rug&Roll szőnyegeid

Szeretünk veled új ismereteket megosztani, legyen az akár a lakbrendezési terület vagy jelen esetben például a gyártás. Szerintünk ez egy fantasztikus folyamat, így reméljük te is élvezni fogod ezt az összefoglalónkat.

A világon szinte minden szőnyeg egy prak szerepre hivatott: hő-és hangszigetelésként alkalmazzuk díszíti a teret és persze kényelmünket szolgálja. 

S hogy milyen anyagból készítik a szőnyegeket? - Két nagyobb csoportot különböztetünk meg. A természetes anyagokat pl. gyapjú vagy növényi rostok, mint a kókuszrost) és a szintetikusakat, melyet mozaikszavakkal jelölnek (PA, PES,PAN,PP) 

Bármilyen anyagról is legyen szó, a ragasztás módja is sokat fejlődött az évszázadok alatt. Kezdetben enyvet és keményítőt használtak, mára pedig már mesterséges anyagot használnak erre is, azaz szintetikus ragasztókat. 

Manapság is igen nagy értéke van annak, ha kézzel készült szőnyeg ékesíti a lakásunkat. Ezek közül is megkülönböztethetünk szövött, csomózott, illetve hurkolt szőnyeg fajtákat. 

Előbbi módszer jellemzője, hogy a hosszirányú láncfonalak közé a mintázatnak megfelelő színű vastagabb vetüléket vetnek be. Mindkét oldalon használhatóak, geometriai minták jellemzik ezeket. Többnyire világos alap, valamint szögletes, élénk színekben játszik. 

A másik fő típus, azaz a kézzel csomózott szőnyegek szerkezeti felépítése nagyon hasonló a szövetek felépítéséhez, de a szőnyegek megjelenése velúr típusú. 

A csomózott és hurkolt szőnyegeket keleti, egyszerűen perzsaszőnyegnek szokták nevezni. Általában téglalap alakúak és egy bordűr szél, és tükör középrész jellemzi ezeket. Lehetnek kazettamintásak is. Élénk színek és korlátlan mintázási lehetőségek jellemzik. A színeknek szimbolikus jelentése van. (pl.: vörös az öröm, szerencse, gazdagság színe)

Mintázatot tekintve is igen gazdag a repertoár: 

  • lehetnek mértani alakzatok
  • növényi és állati motívumok
  • feliratok és írásjelek
  • vallási formák
  • illetve a modern darabok esetében pedig a absztrakt, szabálytalan minták.

Gyártási eljárás

Magyarországon is nagy múltra tekint vissza a szőnyeggyártás, viszont a Rug&Roll szőnyegek még ősibb helyről érkeznek: Törökországból. Tőlünk keletre nem csak mesterien végzik a különfajta szőnyegek gyártását, de az ősi technikákat már forradalmasították is, azaz modern és innovatív eljárásokkal készülnek prémium minőségi darabjaink. 

Egy kis érdekességként pedig megosztjuk veled, hogy milyen lépésekkel készítették régen a szőnyegeket - ezen technológiák pedig immáron gépesítve, digitalizálva lettek:

  1. lépésként minden esetben előkészítették gondosan az alapanyagot (pl. a gyapjút vagy a növényi rostokat. Ez máig változatlan).
  2. lépésként következett a színezés, mely történhetett növényi vagy szintetikus/mesterséges anyagokkal.
  3. lépés, hogy a már megfestett fonalakat a kiválasztott technikával - szövés, hurkolás, csomózás - feldolgozzák. Ehhez speciális eszközöket alkalmaztak kezdetben is, de ez a modern gyártási folyamatoknál is megmaradt. 
  4. lépésben a keretre fűzött gyapjúszálakat egyformára metszik, alakítják. Ezen lépés az, ahol már szükséges a különleges szaktudás és a művészi látásmód. 

(Ennél a munkafolyamatban igazán fontos figyelni arra, hogy minden szál egyforma hosszúságú legyen, hiszen a szőnyeg egyenletessége biztosítja a foltmentes állapotot is). A Rug&Roll szőnyegek esetében például ezen lépés során kerül fel az easyclean speciális bevonat, mely a szennyeződésekkel szembeni ellenállásért felelős. 

  1. Az utolsó munkafázishoz tartozik a szőnyegek átmosása. Ez a művelet a gyapjúszálak megpuhításáért is felelős egyben, amihez igen egyedi eszközöket használnak kézi- és gépi gyártás során egyaránt. Ezen folyamati lépés során érik el, hogy a szőnyeg visszanyerje eredeti tiszta fényét.

Végezetül pedig a szőnyegeket kifeszítik és megszárítják.Luxus darabok esetén pedig itt kerül fel a felületre a kárpit parfüm, mely új trendként hódít a prémium termékek piacán.