+36307436955 | hello@rugandroll.hu

RugBlog

Lakberendezési ötletek tőlünk neked

Rug&Roll
Rug&Roll
2022.04.09 15:20
Lakberendezési ötletek tőlünk neked

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy megfelelő környezetben éljünk és ne csupán olyan használati tárgyak vegyenek körül bennünket, amelyeket a mindennapi életünk során használunk, hanem olyanok is, amelyek a komfortérzetünket növelik, otthonunk hangulatát teszik teljessé. Ebben a cikkben erről írunk most neked!

A lakberendezési magazinokat lapozgatva számtalan ötlet és tanács jön szembe velünk, de igen nehéz megtalálni azt, amelyiket valóban el tudunk képzelni a saját otthonunkban is. A lakberendezési ötletek és tippek legtöbbjére igaz, hogy bár remekül mutat az újság hasábjain, a meglévő lakásunk enteriőrjébe nem feltétlenül illeszthető bele.

Színválasztás

Mégis hogyan érdemes megtervezni leendő vagy éppen felfrissítendő otthonunkat? A legelső kérdés, amit tisztáznunk kell, a színek kérdése. Hiába rajongunk például a lila színért, a lakásban nagyobb felületen használva nem biztos, hogy azt a hatást váltja ki belőlünk, mint amit szeretnénk. Először el kell döntenünk, hogy világosabb vagy sötétebb színvilágban gondolkodjunk. A világos és a sötétebb színvilág kedvelői számára is bőven akadnak megvalósítható lakberendezési ötletek. A második kérdés az életterek nagysága: egészen másképpen rendezünk be egy pici dolgozószobával vagy egy kicsi hálószobával rendelkező panellakást, mint egy nagyobb légterű helyiségekkel rendelkező családi házat. A garzonlakásban például nagy hangsúlyt kell fektetnünk a praktikusságra és a rendszerezésre, hogy az élettér valóban élhető maradjon hosszútávon is, míg egy nagyobb méretű ház nagyobb szabadságot is enged a lakberendezés terén.

 két színtónusú helyiség

Stílus kiválasztása

Ha már tudjuk, hogy milyen színvilággal szeretnénk tervezni és a helyiségek pontosan milyen funkciót lássanak el, kezdődhet a tervezés második fázisa, a stílusválasztás. A világosabb színekben gondolkodók számára előszeretettel ajánljuk a fehér-bézs-fa színek összhatását, ez megjelenhet akár retro, akár letisztult skandináv, de a manapság nagyon divatos farmhouse stílus jegyeiben is. Bármelyikre is voksolunk, legyünk körültekintőek a kiegészítők megválasztását illetően, mert a lakás berendezése során kiemelten igaz: a kevesebb több. Ne zsúfoljuk tele a helyiségeket túlságosan sok aprósággal akkor sem, ha az adott szoba mérete ezt megengedi, mert a túlzsúfoltság minden stílust agyonnyom. A világos tónusú lakások között gyakran találunk olyat, melynek lakói a szintén divatos vintage vagy éppen a shabby chick stílus követői és ennek megfelelően rendezték be a különböző helyiségeket. Ez esetben az apró virágmintától kezdve, a fehérre festett konyhabútoron keresztül a rózsás kanapéig igen változatos megvalósításokkal találkozhatunk.

 

shabby chic lakberendezési ötletek egy nagyobb helyiségbe


A sötétebb színvilág kedvelői számára is rengeteg lehetőség kínálkozik a lakás berendezésekor: a visszafogott, letisztult modern stílus vagy éppen a retro világa ugyanúgy megjelenhet itt is, mint a világosabb tónus kedvelőinek lakásában.

 

retro lakberendezési tippek világos és sötét lakásokba is

 

Az eklektikus stílus és az erős színekkel tarkított otthonok berendezése talán az egyik legnehezebb feladat, hiszen az eklektikus stílusban alapvető, hogy a különböző tárgyak maximálisan összhangban legyenek egymással, amit nem könnyű elérni, a jó stílusérzék elengedhetetlen a megvalósításhoz. Azonban mindig érdemes figyelembe venni, hogy a stílus, amelyikért éppen rajongunk, mennyire tükrözi ténylegesen a saját elképzeléseinket és nem lehetséges-e, hogy csak a lakberendezési magazin egy jól beállított címlapfotója fogott meg bennünket, de hosszútávon nem fogjuk kedvelni azokat a stílusjegyeket.

Nappali lakberendezési ötletek

A stílus megválasztása után a bútorok és a nagyobb tárgyak beszerzése vagy éppen felújítása a legnagyobb falat. A nappali rendszerint minden otthon szíve, ezért a berendezésére általában igen nagy hangsúlyt fektetünk. Egy már meglévő otthon felújítása vagy felfrissítése során nem feltétlenül van lehetőségünk a bútoroktól megválni, ugyanakkor semmi sem garantálja, hogy a régi bútoraink mindegyike tökéletesen fog passzolni az általunk megálmodott új dizájnhoz. Választhatjuk azonban a teljes bútorzat csere helyett annak felújítását is. Ma már rengeteg oktatóvideó elérhető az online térben, így még a kezdőknek sem kell attól tartaniuk, hogy nem tudják, hogyan fogjanak hozzá a művelethez. A szükséges bútorok átfestése vagy esetleg áttapétázása után következnek a szövettel rendelkező kisebb és nagyobb bútorok, ülő-, vagy fekvőalkalmatosságok. A kárpitozást jelenleg is igen sok cég vállalja, de akár saját magunk is nekiállhatunk, ha elakadunk, szintén találunk bőven oktatóvideót a témában és a régi bútorainkat a Rug & Roll strapabíró bútorszöveteivel bátran felújíthatjuk. Mindamellett, hogy jelentős anyagi spórolás érhető el, nem kell megválnunk a régi, szeretett, de már ütött-kopott vagy éppen kiült-elhasznált bútorainktól, ráadásul nincs jobb érzés, mint élvezni a saját munkánk gyümölcsét.

kanapé kárpitozása, hogy a régi bútorból új bútor válhasson

Az alkotás nemcsak a végeredmény miatt okoz örömérzetet, de maga a munkafolyamat is kellően kikapcsol, fejlődésre ösztönöz és új dolgokat tanulhatunk meg általa.  Nagy szeretettel ajánljuk a rendkívül sokoldalú és ár-érték arányban is kiváló bútorszöveteinket, amelyek használatával látványos végeredmény érhető el a kárpitozás során.
Különböző stílusú és színvilágú bútorszöveteket találsz nálunk, hogy bármely lakberendezési stílust kedveld is, megtaláld nálunk azt a szövetet, amelyre szükséged van az otthonod felfrissítéséhez és a tökéletes összhang megteremtéséhez.

Lakberendezési ötletek hálószobába

A másik nagy kihívás a hálószoba berendezése vagy éppen átalakítása. Sokan igyekeznek minél több tárgyat bezsúfolni egy helyiségbe, pedig különösen a hálószobára igaz, hogy maximálisan alkalmasnak kell lennie a helyiségnek a funkciója betöltésére. Hálószobába lehetőség szerint ne tegyünk tévét, laptopot vagy egyéb olyan eszközt, ami vizuális ingert bocsát ki és felpörgeti az agyunk működését. A hálószobát igyekezzünk a pihenésre használni, így ennek megfelelően rendezzük be és ne csináljunk belőle videószobát vagy dolgozószobát sem, mert ez meg fogja zavarni a pihenésünket. Ha a dolgozószoba külön van, úgy sokkal könnyebb a munka után felállni és átsétálva a hálószobába átadni magunkat a pihenésnek, míg ha a dolgozó a hálóval egyben van, úgy hajlamosak vagyunk arra, hogy akár késő este is megnézzük a bejövő e-mailjeinket vagy ránézzünk a másnapi teendőlistánkra, ami máris megzavarja a pihenésünket.

Összességében bármely lakberendezési ötlet vagy stílus mellett tesszük le a voksunkat, mindig ügyeljünk arra, hogy a helyiségek ne csak külön-külön mutassanak jól és funkcionáljanak megfelelően, hanem az otthonunk hangulata és összhatása is megfelelő legyen.