+36307436955 | hello@rugandroll.hu

RugBlog

Szőnyeg történelem - a klasszikustól és modernig

Rug&Roll
Rug&Roll
2021.07.31 07:30
Szőnyeg történelem - a klasszikustól és modernig

Ugyan még egy szűk hónapunk van a nyári szünetből, de egy kis történelem órát ide csempészünk most nektek. Lássuk, hogy milyen utat is jártak be a szőnyegek a történelem rögös útján. Játékosan pedig hozzá is illesztjük a Rug&Roll szőnyeg választékából az odaillő darabokat. Játékra fel!

A szőnyegek történelme egészen 3000 évre nyúlik vissza. Ugyan nagy utat jártak be, mégis mindig egy dolgot szimbolizáltak: a gazdagságot és a bőséget. Melegítő funkciójuk mellett a minőségi és megjelenési jellemzőik szerint voltak minden korszakban osztályozva. 

A legnagyobb szőnyegvásárok, a mai Üzbegisztán területén található Buhara városából származnak, innen indult útjára az egész világot is meghódító szőnyeg divat. Ezek a minták és színek elsősorban a nemesi, gazdag réteg számára készültek. 

Ezzel párban áll a vándorló életmódot folytató emberek által készített szőnyegek. Melyek a tenyésztett juhoktól származó gyapjú fonalból készültek. Ezek a darabok inkább letisztult, hullámos szélű, keskeny darabok voltak, melyek egyszerű geometrikus mintákat vonultattak fel. Színeit tekintve a vörös, kék, világos bézs, barna, fekete, illetve fehér színeket tartalmaztak. 

Ahogy teltek-múltak az évek, évszázadok a szőnyegek mindig a lakáskultúra ékes darabjai voltak. Stílusok és stílusjegyek váltakoztak, az extrém vagy prémium darabok mindig a státuszszimbólumként szolgáltak. 

Aztán a II. világháborúval a polgári lakásokba is megjelentek az egyszerűbb szőnyegek, manapság pedig már közkedvelt lakberendezési kellékek.  Könnyebben juthat már mindenki változatos darabokhoz, melyek közül kitűnnek a prémium minőségű és könnyű tisztíthatóságú, magas kopásállóságú darabok. A Rug&Roll választékából pedig fogadjátok szeretettel a gyors kis történelmi összeállításunkat, hiszen a különböző darabok magukban hordozzák a klasszikus és modern jegyeket egyaránt:

A Bizánci Birodalom virágzása:

klasszikus stílus

Középkori lovagvár hangulat:

középkori stílus

Bolondos 60-as évek:

retro hangulat

XXI. századi új hullám - MODERN ART:

színkavalkád