+36307436955 | hello@rugandroll.hu

RugBlog

A perzsa minta eredete

Rug&Roll
Rug&Roll
2021.04.01 07:50
A perzsa minta eredete

A Rug&Roll szőnyeg választék igen közkedvelt darabjai közé tartoznak az örök klasszikusnak számító perzsa mintás szőnyegeink. Nem csupán az elegáns és tradícionális hangulatot követő lakások színfoltjai, de a modern és letisztult falak között is előkelő és divatos szerepet töltenek be. 

A klasszikussághoz igen színes történelem is tartozik, melyet szeretnénk veletek most megosztani pár érdekesség kíséretében. A keleti szőnyegek abszolút többségben a iszlám kultúra termékei, amelyek átvettek bizánci, kínai, szászánida illetve hellenisztikus elemeket is, a legkorábbi ismert utalások a keleti szőnyegekre a IX. századból származnak. A keleti szőnyegek gyártásához kezdetben gyapjú-, pamut-, len-, kender-, juta-, selyemfonalakat, kecske- és teveszőrfonalakat használtak. Ezeket pedig a mai napig igyekszenek megtartani a gyártók, hogy hűen kövessék a tradíciókat. 

A perzsa mintás antik luxus szőnyegek elsősorban a nemesség és a királyi udvar számára készültek, kiemelten Bursa és Konstantinápoly közelében. Igen kevés példány maradt fent ezekből a gyapjú, selyem alapú, kimondottan puha darabokból, melyek kapcsán fontos megjegyeznünk, hogy akkoriban elsősorban ajtófüggönyként és takaróként használtak a nemes urak. 

Ezzel szemben mára a perzsa szőnyegek az elegáns és előkelő lakások lakberendezési tartozékává váltak, amelyek a nappaliban vagy étkezőben a vendégek számára egyértelműen tükrözik a vendéglátó kiemelten egyedi stílusát. 

Ehhez pedig engedjetek meg egy kis érdekességet: A történelem legelső perzsa szőnyege egy szkíta hercegnő sírjából került elő - ezzel is bizonyítva, hogy a nők ízlése mindig is kifinomult volt, még akár a túlvilágon is. 

Ez a darab Krisztus előtt V. században készült és bámulatos módon maradhatott fent, ugyanis a sírkamrában jégbe fagyva megőrizte formáját és mintázatát.

A perzsa szőnyegek mára az egész világon elterjesztették a keleti kultúra színes és mesés világát, hiszen a felvonultatott minták történeteket rejtenek és a szimbólumok világából olvasni is tudnak a szakértő szemek. 

Legyen szó akár előszobai futószőnyegről vagy a nappali ékes díszeként megjelenő L vagy XL-es méretű keleti perzsamintás szőnyegeinkről, a tekintetet biztosan magukra vonzzák és különleges hangulatot teremtenek a lakás bármely pontján. A tradíció és a modern technika találkozásaként a Rug&Roll klasszikus szőnyegeinek felülete szennytaszító réteggel, aljuk pedig csúszásgátló bevonattal ellátott, biztosítva ezzel számunkra otthonunk kényelmét.

A Rug&Roll perzsamintás szőnyegeinek választéka is olyan színes, mint a perzsa minták motívumai, így biztosan megtalálod te is a kedvenc darabod, melyet akár szezonálisan cserélhetsz is, hiszen feltekerve kis helyen is elférnek, akár az ágyneműtartóban is tisztítást követően.